Donaties, help een goed doel met een geldbedrag

Donaties, help een goed doel met een geldbedrag

Groot2

Elk goed doel kan niet zonder geld van mensen, ofwel donaties of giften. Dit geld is hard nodig om het werk dat het goede doel doet te kunnen blijven uitvoeren. Met de donaties die een organisatie ontvangt, kan ze bijvoorbeeld activiteiten of evenementen organiseren, de natuur beschermen of hulp verlenen in het buitenland. De meeste goede doelen zijn volledig afhankelijk van geld van particulieren en bedrijven, daarom besteden ze hier veel aandacht aan.

Hoe geef ik geld?

Doneren kan eenmalig maar ook structureel en op meerdere manieren:

  • Doe een eenmalige donatie via de website van het goede doel. Betalen kan per creditcard, iDeal, machtiging of acceptgiro. Of maak eenmalig via je bankrekening een bedrag over. Rekeningnummers zijn te vinden op de websites van goede doelen. In verband met de nieuwe internationale regelgeving SEPA verdwijnen de korte rekeningnummers en worden dit langere IBAN-nummers. Het bekende giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties wordt NL08INGB0000000555. Tot 1 februari 2016 kan nog online gebruik gemaakt worden van de verkorte nummers.
  • Doe een maandelijkse mobiele donatie door een sms te versturen naar het telefoonnummer van het goede doel. Dat bestaat uit de code 4333 (GEEF) en een bepaald woord; dat vermeldt het goede doel in haar communicatie. Met tekst ‘STOP’ kun je de mobiele donatie beperken tot een eenmalige gift.
  • Word donateur voor een vast bedrag per maand zoals €3,-. Bij de meeste goede doelen krijg je er dan ook iets voor terug, bijvoorbeeld een cadeau, periodieke nieuwsbrief of magazine.
  • Kies zelf het project waar je voor doneert. Goede doelen als Wereldkinderen, het Liliane Fonds, Plan Nederland, Terres des Hommes, Wereld Natuur Fonds, Wilde Ganzen en het Diabetes Fonds bieden de mogelijkheid om op deze manier doelgericht een speciale donatie te doen.
  • Doneer een groot bedrag via een schenking, wat je het beste met een notariële akte kunt regelen. De schenking heeft een looptijd van minimaal vijf jaar en is in de meeste gevallen volledig aftrekbaar van de belasting.

Onder bepaalde voorwaarden is het doneren van een geldbedrag aan een goed doel af te trekken van de jaarlijkse inkomstenbelasting. Daarbij maakt het uit of je een eenmalige of een periode gift doet. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst. Sinds 2014 zijn ook periodieke schenkingen via een schriftelijke overeenkomst met het goede doel fiscaal aftrekbaar.