Komt je donatie goed terecht?

Komt je donatie goed terecht?

Collectebus1

Als je geld geeft aan een goed doel, wil je natuurlijk wel dat het geld goed terecht komt. Eerder bleek al uit onderzoek dat veel Nederlanders, namelijk 1 op de 6, er geen vertrouwen in hebben dat hun donatie goed terecht komt. Toch zijn Nederlanders nog steeds vrijgevig: 90% van de ondervraagden geeft aan een of meer goede doelen. De belangrijkste reden om geld te geven aan het goede doel is dat mensen er een goed gevoel van krijgen. Is het terecht dat mensen wantrouwen hebben in het goed terecht komen van hun geld?

cbf-keurmerkKeurmerk

Als je geld doneert, is het in ieder geval belangrijk dat je controleert of het goede doel waaraan je wil geven, een CBF-keurmerk heeft. Dit keurmerk wordt uitgedeeld door het Centraal Bureau Fondsenwerving en het claimt verantwoorde fondsenwerving en besteding door ideële organisaties. Een van de criteria waaraan het goede doel moet voldoen, is besteding van middelen. Organisaties moeten dus inzichtelijk maken waar hun geld naartoe gaat. Op de site van het CBF kun je controleren of het doel van jouw voorkeur een keurmerk heeft.

Blijf opletten waaraan je doneert

Toch blijft het, ondanks een keurmerk, oppassen. Met het CBF-keurmerk is het namelijk mogelijk om te sjoemelen, zo blijkt uit onderzoek. Organisaties geven op hun website aan waaraan hun geld besteed wordt. Zo meldt KWF Kankerbestrijding op hun eigen site dat dat van iedere gedoneerde euro 85 cent naar hun doelstellingen gaat, maar of dat ook echt klopt, is moeilijk te controleren. Onder kosten die bij ‘doelstellingen’ gerekend worden, worden soms ook kosten voor zaken als personeel, kantoor en automatisering gerekend. Als consument en donateur blijft het daarom belangrijk om toch op te blijven letten. Controleer, als je daar behoefte aan hebt, zo goed mogelijk waar je gedoneerde geld naartoe gaat.

in de video hieronder nog enkele tips over hoe je een goed doel kan beoordelen.