Vrijwilligerswerk voor het goede doel

Vrijwilligerswerk voor het goede doel

groot4

Goede doelen zijn voor een groot deel van hun werk afhankelijk van vrijwilligers. Dit zijn mensen die zich uit eigen wil inzetten voor mensen, natuur en milieu of cultuur. Vrijwilligerswerk voor een goed doel is heel breed. Vaak zit het al in een kleine inspanning: langs de deuren gaan met een collectebus, aan een activiteit deelnemen om geld in te zamelen of tijdens een vakantie helpen. Denk ook aan het organiseren van een evenement, je communicatieve talenten aanwenden voor meer publiciteit of het uitvoeren van een bestuurstaak. Een aparte vorm van vrijwilligerswerk is je voor een bijzondere (sport)prestatie laten sponsoren voor het goede doel. Bekende evenementen op dit vlak zijn de RopaRun, waarbij je met een team van Parijs naar Rotterdam hardloopt, en de Alpe d’HuZes, waarbij vrijwilligers de Alpe d’Huez een of meerdere keren op fietsen.

AlpedHuZes

Waarom vrijwilligerswerk?

Vrijwilliger zijn voor een goed doel betekent vooral dat je een waardevolle bijdrage levert aan dat wat jij belangrijk vindt. Op deze manier kom je in contact met mensen, bezorg je ze een onvergetelijke dag of help je ze verder in hun ontwikkeling. Dat helpt jou dan weer in je persoonlijke groei en ontwikkeling en geeft je een goed gevoel. Onder bepaalde voorwaarden kan vrijwilliger zijn financieel voordeel opleveren door een bedrag als gewone gift af te trekken van de belastingen.

Kies vrijwilligerswerk dat bij jou past

Belangrijk is natuurlijk dat je je inzet voor een goed doel in een rol die echt bij je past, want dan is vrijwilliger zijn echt leuk en houd je het vol. Hieronder staan enkele voorbeelden van goede doelen die vrijwilligers kunnen gebruiken.

  • De Zonnebloem, dat mensen met een fysieke beperking onvergetelijke momenten bezorgt. Hier kun je mee als vakantievrijwilliger, mensen thuis bezoeken of meedoen met activiteiten.
  • UNICEF richt haar aandacht op het naleven van de rechten van kinderen en over de hele wereld kinderen helpt bij het overwinnen van armoede, ziekte, geweld en discriminatie. Vrijwilligerswerk hiervoor doen kan bestaan uit voorlichting geven op scholen, evenementen en acties organiseren of het lokale UNICEF-team ondersteunen. Meld je aan via de website of bel 088 – 444 96 66.

Vrijwilligerswerk vind je niet alleen op de website van het goede doel zelf, maar ook via o.a. vrijwilligerswerk.nl, fondsen.org, of de website van brancheorganisatie VFI. Goede doelen hebben ook betaalde banen, deze staan als vacatures vermeld op hun website. Daarnaast zijn er soms stages voor jongeren die bijvoorbeeld communicatie, marketing of bedrijfskunde studeren.

Unicef